Hengitys on perustoiminto, jolla on suuri merkitys koko ihmisen terveydentilaan.
Kaikenlainen stressi heikentää omaa luonnollista hengitystämme.
Ihminen reagoi muuttuviin tilanteisiin ensimmäisenä hengityksellään.
Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena
Jos emme voi vapaasti tuntea tunteitamme, positiivisia ja negatiivisia, hengitys saattaa muuttua. Voimme alkaa hengittää pinnallisesti ja liian nopeasti. Puhutaan ylihengittämisestä tai piilohyperventilaatiosta. Tunteiden tukahduttaminen voi johtaa myös hengityksen tukahduttamiseen, pidättelyyn. Molemmissa tapauksissa hengitys on pois tasapainosta, eikä se virtaa luonnollisesti.
Jo pieni lapsi oppii aikaa myöten hengittämään niin, että hengitys suojelee häntä, esim. jos hänen tarpeisiinsa ei vastata.
Aikuistumisen myötä ihmisellä saattaa olla monta, jopa 20-30 erilaista hengitystapaa eri tilanteita varten.
Hengityksellä säätelemme ja suojelemme itseämme vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
Pitkittyneen stressitilan myötä ihminen saattaa ylihengittää jatkuvasti. Tämän vuoksi myös pallealihas jännitttyy ja tämä voi aiheuttaa monenlaisia vatsan alueen ja ruoansulatuksen ongelmia. Myös hengityksen pidättely aiheuttaa samoja ongelmia. Sydän- ja verenkiertoelimistö saattavat myös mennä epätasapainoon hengityksen ongelmien vuoksi.
On tärkeää tiedostaa, että hengityksen rajoittumisen syynä voivat olla koetut elämänkokemukset, vaille jäämisen tunne ym. sisäiset tunteet.
Normaalistikin ihmisen hengitys siis kiihtyy ja rauhoittuu sen hetkisen fyysisisen rasituksen tai esim. tunne-elämän nostamien asioiden vaihtuessa hetkestä toiseen. Päälle jäänyttä stressitilaa taas on hyvä päästä purkamaan esim. terapeutin avulla.
Hengityksen vapaus, kehon rentous
Harjoituksissa ei niinkään pyritä ”hengittämään oikein”, vaan rentouden ja oivalluksen kautta annetaan hengitykselle mahdollisuus palata luonnolliseen kulkuunsa.
Hengityksen ohjauksessa harjoitellaan oman hengityksen – ja sitä kautta koko kehomielen – rauhoittamista luotettavan terapeutin kanssa. Terapia sisältää kokemusten havainnointia ja niistä keskustelua, itselle sopivan hengitystavan kokeilemista sekä erilaisia liikeharjoituksia, jotka auttavat avaamaan omaa hengitystapaa parhaalla mahdollisella tavalla.
Hengitys- ja kehoterapiaa
Hoidon avulla pyritään purkamaan kehossa olevia lihasjännityksiä ja mielen tunnelukkoja sekä vapauttamaan hengitystä. Kosketuksen avulla tunteet saavat nousta solumuistista pintaan vapauttaen kehoa ja mieltä. Hoidossa käytetään tarpeen mukaan kevyttä pehmeää hierontaa, nivelrentoutusta, hengitysharjoituksia, tiedostavaa kosketusta. Hoito tehdään hoitopöydällä, asiakkaalla on yllään mukava asu.
Psykofyysinen hengitysterapia sopii stressaantuneille, uupuneille, jännittäjille, masennus-, ahdistus- ja pelko-oireisille. Siitä on usein hyötyä myös unihäiriöisille, kivuista kärsiville sekä astmaa tai muuta hengityselinsairautta potevalle.
Jos haluat löytää mahdollisimman hyvän, oman tavan hengittää ja päästä kehon lukoista, aloita matka tulemalla hoitoon, varaa aika tästä.
Järjestän tilauksesta myös hengitystapahtumia työpaikoille ym. (pieni luento, hengittelyä, kuulostelua ja rentoutumista).
Ota yhteyttä: https://solania.fi/yhteystiedot/
Epätasapainoisen hengityksen seurauksia:
1. Hengitys, hengitysteiden eri ongelmat
2. Hermosto, keskittymiskyvyn puute, ylivilkkaus, muistihäiriöt
3. Sydänalueen häiriöt ja verenpaine (yleensä liian korkea)
4. Psyyke, eriasteinen ahdistus, jännitys, pelkotilat, masennus, ärtyneisyys, stressi, paniikkihäiriöt.
5. Ruoansulatusongelmat
6. Uniongelmat, uupumus
Hengitysterapiaa olen opiskellut TAMK:n täydennyskoulutuksessa:
”Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena”- opinnot