Mitä on Reiki -energiahoito ja mitä hyötyä siitä on?

Reiki on pitkät perinteet omaava luontaishoitomenetelmä. Se on rentouttava, keholle ja mielelle voimaa antava hoito. Mitä reikihoito on, millainen ajatusmaailma sen taustalla piilee ja mitä siihen sisältyy? 

Luontaishoitoa hyvinvoinnin tueksi

Reikihoito on lähtöisin Japanista. Reikihoitoa käytetään uupumuksen hoitoon, päänsärkyhin ja muihin särkyihin sekä kehon ja mielen jännitystiloihin sekä tukihoitona vaikeille sairauksille. Hoitaja toimii kanavana, energian välittäjänä, josta energia virtaa lempeän kosketuksen avulla hoidettavaan.

Hoidossa käytetään tarpeen mukaan myös erilaisia (Mikao Usuin kehittämiä) tekniikoita, joiden avulla voi hyödyntää reiki-energiaa. Hoito tehdään hoitopöydällä, asiakkaalla yllään mukava asu.

Reikihoidon taustaa

Reiki (Usuin luonnollisen parantamisen menetelmä) on yksi maailman tunnetuimmista ja levinneimmistä täydentävistä hoitomuodoista. Reiki on riippumaton elämänkatsomuksesta ja uskonnollisesta näkemyksestä. 

Kaikissa suurissa, vanhoissa uskonnoissa ja filosofioissa on näkemys elämää ylläpitävästä voimasta. Vuosituhansien saatossa tästä tietämyksestä on muokkautunut eri kulttuureissa erilaisia elämänvoimaa hyödyntäviä hoitomuotoja ja harjoituksia. Yksi näistä on reiki. 

Kaikkialla, ympärillämme ja meissä itsessämme virtaa elämänvoima. Kaikilla meillä on myös luonnostaan kyky käyttää tätä voimaa. Meillä on yhteys lähteeseen josta elämänvoima kumpuaa. Kun kuljemme omaa tietämme vastustelematta sen luontaista kulkua, elämänvoimamme on runsasta ja virtaavaa. 

Nykypäivä vaatimuksineen ei kuitenkaan tee sitä helpoksi. Uuvumme liian kiireisessä työelämässä eikä vapaa-aikammekaan tuo lepoa ja vahvistusta niin kuin sen pitäisi. Kaikenlainen stressi heikentää energian kiertoa. Siitä voi seurata monenlaisia vaivoja ja sairauksia. Reikin avulla pystytään edesauttamaan kokonaisvaltaista paranemista. Sen avulla sekä keho että mieli saavat uutta energiaa ja sen avulla on mahdollista avata energiatukkeumia. Pikkuhiljaa alamme tiedostaa omia, voimia kuluttavia toimintatapojamme. Tiedostamisen kautta saamme myös mahdollisuuden muuttaa näitä tapoja. 

reiki, energiahoito

Mitä reikiin sisältyy 

Hoitaminen, itsehoito, toisten hoitaminen, reikin lähettäminen 

Tärkeintä on aina muistaa hoitaa itseään. Ykköskurssilla opetetaan itsehoito ja toiselle tehtävä kontaktihoito. Itselle tehtävä kontaktihoito vahvistaa omia energioita ja auttaa niitä virtaamaan paremmin. Kun omat energiat virtaavat vahvasti, pystyy olemaan paremmin avuksi muille. Reikienergian lähettäminen opetellaan kakkoskurssilla. 

Yoshin-meditaatio sekä viisi periaatetta (gokai) 

Jyoshin kokyo-ho 
Tämä meditaatioharjoitus lisää ihmisen keskustan voimaa, auttaa olemaan vahvasti tässä hetkessä. 

Viisi periaatetta 
Yhdistä kätesi joka aamu ja ilta gasho-asentoon (kämmenet vastakkain sydämen edessä), käy jokainen periaate läpi mielessäsi tai ääneen. Tarkastele mitä ne juuri tänään sinulle merkitsevät. Viisi eettistä periaatetta ovat peräisin Japanin Meiji-keisarilta, joka antoi ne kansalleen elämänohjeiksi. Mikao Usui on ottanut ne reikiin mukaan että jokainen voi niiden avulla syventää työskentelyään reikin eheyttävän energian kanssa jokaisella elämänsä alueella. 

  • Älä ole vihainen (juuri tänään näen selkeästi vihani ja päästän siitä irti) 
  • Älä huolehdi (tämä hetki on kaikki mitä on) 
  • Ole kiitollinen 
  • Tee työsi (tee harjoituksesi kasvaaksesi ihmisenä) 
  • Ole ystävällinen itseäsi ja kaikkea elävää kohtaan 

Hyväntekeväisyys 

Kunnioituksesta Usuin Tokion suuressa maanjäristyksessä 1923 tekemää suurta auttamistyötä kohtaan, reikin perinteeseen kuuluu pyyteettömän auttamisen harjoittaminen. Esimerkkeinä tästä ovat erilaiset keräykset, energianlähetysverkostot, ilmaiset kurssien kertaamiset ja kaikki muu käytännössä tapahtuva inhimillinen auttaminen. 

Perinteen säilyttäminen 

Reiki-tradition historian tuntemus ja sen oikea välittäminen. Reijujen eli vihkimysten säilyttäminen. Koulutustasojen säilyttäminen: shoden (reiki 1), okuden (reiki 2) ja shinpiden (reiki 3). On tärkeää muistaa odotusajat kurssien välissä.

Historiaa 

Mikao Usui syntyi 1865 Japanissa. Perhe kuului vanhaan ja arvostettuun samuraisukuun. Suvun perinteiden mukaan Usui aloitti jo lapsena Tendain luostarikoulussa opiskelut, joihin sisältyi erilaisia ki-harjoituksia, meditaatiota ynnä muita harjoituksia. Usui perehtyi myös laajasti vanhojen japanilaisten henkisten traditioiden opetuksiin. Nuorena hän aloitti myös 1500-luvulta peräisin olevan samuraiden taistelutaidon (Yagyu Shinkage-ryu kenjutsun) ja aseettomien taistelutaitojen (aiki-jutsu) harjoittelun, joissa hän myöhemmin saavutti korkeimman Menkyo Kaiden opettaja-arvon. Samuraiden taistelutaidossa on paljon zen-buddhalaisuuden ja japanilaisen kigon (energiaharjoitusten) vaikutteita. 

Usui opiskeli 1800-luvun loppupuolella myös Tendai- ja Shingon-buddhalaisuutta perehtyen näiden molempien oppien esoteerisiin harjoituksiin ja alkuperäisteksteihin. Hän säilytti loppuelämänsä vahvat suhteet Tendai-buddhalaisuuteen. Aikuisiällä Usui ryhtyi voimakkaasti etsimään tietoa kokonaisvaltaisesta itsensä kehittämismenetelmästä, oman itsensä ja toisten hoitamisesta ja auttamisesta. 1900-luvun alkupuolella Usui meni naimisiin Sadakon kanssa ja he saivat kaksi lasta: Fuji-pojan ja Toshiko-tytön. Näinä vuosina Mikao Usuin tiedetään toimineen työelämässä erilaisissa arvostetuissa luottamustehtävissä. 

Vuoden 1918 alussa sensei Usui aloitti muiden tehtäviensä ohella kolme vuotta kestävän meditaation harjoittelun. Vuoden 1922 alussa Usui lähti Kioton lähistöllä olevalle Kuramanvuoren alueelle paastoamaan ja meditoimaan, jotta hän saavuttaisi elämän energian syvimmät salaisuudet. 21 päivän paastoamisen ja meditaation päätteeksi Usui sai syvällisen oivalluksen tilan ja tuon kokemuksen aikana hänelle paljastui parantamisen ja energian kanavoinnin syvin oivallus. 

Tämän tapahtuman seurauksena syntyi reiki joka on sensei Usuin oma persoonallinen tyyli. Sen harjoittamisessa kohtaavat kaikki Usuin elämänsä aikana opiskelemat taidot. Vuoden 1922 keväällä Usui avasi ensimmäisen reiki-koulun Tokiossa. Koulun pääajatuksena oli harmonian ja tasapainon saavuttaminen.  

Usui aloitti reikitietämyksensä siirtämisen oppilailleen kolmessa eri vaiheessa:

1-taso (peruskurssi/shoden) 
2-taso (sisäinen taso/okuden) 
opettaja-taso (mysteeritaso/shinpiden) 

Koulutuksessaan Usui laittoi suuren arvon oppilaiden omalle työskentelylle ja sisäiselle kehitykselle. Vasta, kun yksi taso oli täysin sisäistetty, oppilaalla oli mahdollisuus siirtyä seuraavalle tasolle. Usui perusti myös Usui Reiki Ryoho Gakkai-yhteisön viemään eteenpäin tätä uutta itsensäkehittämis- ja hoitomenetelmää. Tämä yhteisö on edelleen olemassa ja se vie myös nykypäivänä eteenpäin tietoa alkuperäisestä Mikao Usuin opettamasta reikistä, jota lännessä kutsutaan yleisesti itäiseksi reiki-linjaksi. Sensei Mikao Usui menehtyi opetusmatkalla ollessaan sairaskohtaukseen 1926. 

Länsimaissa tunnetuin Usuin oppilaista oli meriupseeri, sensei Chujiro Hayashi, joka koulutti myös monia oppilaitaan opettajiksi, mm. vaimonsa, tyttärensä, munkki Takeuchin ja rouva Takatan. Takatan ansiosta reiki saatiin länsimaihin. Takatasta alkavaa linjaa kutsutaan nykyään yleisesti läntiseksi reiki-linjaksi. Takatan kanadalainen oppilas Wanja Twan toi reikin Suomeen 1985. Hän vihki ensimmäiset suomalaiset reiki-opettajat; Aila Norlamon ja Ulla Lindrothin vuonna 1986. 

Aila Norlamo (1922-2000) oli suomalaisen Reikin todellinen vaikuttajahahmo, hänellä oli yli sata opettajaoppilasta, ja hänen vaikutuksensa suomalaisen Reikin piirissä on edelleen vahva. 

Kärsitkö uupumuksesta, päänsärystä tai jännitystiloista?

2 ajatusta aiheesta “Mitä on Reiki -energiahoito ja mitä hyötyä siitä on?”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *